شرایط ساخت و موقعیت مکانی پروژه ال اس اف

سازه‌های ال اس اف مانند هر سازه دیگری به شرایط خاصلی نیاد دارند که شرایط محل و انتخاب فونداسیون از جمله این شرایط هستند که باید با ساخت سازه lsf هماهنگ باشند. در ادامه شرایط ساخت و موقعیت مکانی پروژه ال اس اف را بررسی می‌کنیم.

موقعیت مکانی پروژه ال اس اف

موقعیت جغرافیایی و اقلیمی پروژه نیز همانند هر ساختمان دیگری بر روی هزینه سازه سبک مؤثر است. این اثر می تواند به دلیل فاصله از مرکز تولید و استقرار عوامل طراحی و اجرا باشد، یا ویژگی های خاص اقلیمی و زمین شناسی.

فاصله پروژه از مرکز تولید و دفاتر فنی و طراحی

فاصله پروژه از مرکز تولید و دفاتر فنی طراحی و اجرایی، هزینه های حمل سازه ال اس اف و همچنین دستمزد عوامل اجرایی و هزینه های استقرار آن ها در محل کارگاه را افزایش داده و روی قیمت سازه های ال اس اف تأثیر گزار است.

دهانه تیر ریزی

دهانه تیر ریزی که متناسب با ابعاد فضاهای داخلی ساختمان است: اثر قابل توجهی در طراحی سازه LSF دارد. ازآنجاکه سازه ال اس اف، یک سازه دیوار باربر است، تعینن دهانه در هر بخش داخلی بنا متأثر از موقعیت دیوارها پیرامون آن بخش است که معمولاً جهتی برای تیر ریزی انتخاب می شود که کوتاه ترین دهانه را داشته باشد.

بیشینه طول تیر ریزی برای طبقات پائینی در ساختمان های دو و سه طبقه 5.5 – 6 متر است. و برای طبقه بالایی ساختمان و ساختمان های یک طبقه 8-10 متر مناسب است. بدیهی است افزایش دیوارهای داخلی موجب کاهش دهانه های تیر ریزی خواهد شد و اثر مثبت این اتفاق بر وزن اضافه شده دیوارهای داخلی مذکور غالب خواهد بود و درمجموع موجب کاهش وزن اسکلت می گردد.

جغرافیا و اقلیم

جغرافیا و اقلیم نیز با شاخص های گوناگون بر طراحی سازه و اجرای آن اثرگذارند. چنانچه منطقه جغرافیایی ازنظر لرزه خیزی، سرعت باد منطقه، ارتفاع ساختمان از محیط پیرامون، رطوبت هوا، و تغییرات شدید دما و عوامل خورنده شیمیایی (باران های اسیدی و خوردگی های نمکی مجاور دریا) در طراحی سازه ال اس اف و انتخاب پوشش زینک (کوتینگ/پوشش ورق گالوانیزه از فلز روی) تعیین کننده هستند.

به عنوان مثال ورق موردنیاز برای تولید سازه LSF در یک ساختمان در منطقه عسلویه با رطوبت و خورنده های گوناگون شیمیایی مخصوص آن منطقه می بایست با کوتینگ حداقل 275 گرم بر مترمربع (Z – 275) باشد که ورقی به مراتب گران تر از ورقه ای عادی مورداستفاده در مناطق خشک است.

دامنه و کاربرد سازه های ال اس اف

ویژگی های منحصربه فرد سازه های سبک فولادی، موجب شده دامنه خاصی از ساختمان ها و پروژه ها را در بربگیرد. سرعت در ساخت، سهولت در اجرا، پایداری سازه و سازگاری با محیط زیست، مزیت های هستند که طیف متنوعی از پروژه ها را در برگرفته و نیازمند چنین روش و تکنیکی در ساخت می نمایند.

در اینجا به برخی از انواع کارهایی که می توان با سازه های ال اس اف انجام داد می پردازیم.

کارهایی شامل ساخت کلی ساختمان ها با اسکلت ال اس اف در کاربری های متنوع، ترکیب سازه LSF با سازه های مرسوم بتنی یا فلزی، استفاده از دیوار ال اس اف در نما یا دیوارهای داخلی و …

میدانیم هر پروژه نیاز به طرح ویژه خود داشته که می بایست با مطالعه دقیق و محاسبات فنی تهیه شده باشد. در این راستا سازه ال اس اف می تواند بسیاری از گلوگاه ها و مشکلات اجرایی و کارگاهی یک ساختمان را ساده تر و قابل اجراتر کند.

اضافه طبقه (اضافه اشکوب)

نیاز روزافزون ساختمان های شهری به فضاهای جدید و محدود بودن و قیمت بالای زمین در شهرها تمایل مالکان را برای ساخت طبقه جدید روی بام ساختمان های موجود افزایش داده است.

مزایای ساخت اضافه طبقات با سازه سبک فولادی نسبت به ساخت با دستگاه های دیگر و یا تخریب و نوسازی کلی بی شمارند که از آن جمله:

  • کاهش زمان ساخت و به بهره برداری رسیدن سریع فضای جدید
  • تفاوت چشمگیر هزینه ها
  • کاهش صدمات و مزاحمت ها برای ساختمان های اطراف و گذرهای عمومی
  • هزینه اندک اخذ پروانه ساخت و دیگر مجوزهای قانونی
  • عدم سختگیری شهرداری ها دردادن پروانه برای اضافه طبقه با این سیستم
  • کاهش قابل توجه بارهای مرده بام ساختمان های قدیمی با جمع آوری کف سازی و شیب بندی قبلی (که معمولاً با مصالح سبک انجام نمی پذیرفت)
  • امکان هماهنگی ظاهر و نمای طبقه جدید با ساختمان موجود فارغ از نوع متریال قبلی
  • عدم ایجاد اختلال یا توقف در استفاده از طبقات زیرین حین ساخت طبقه جدید.

موارد فوق و نکات فروان دیگر مؤید لزوم به حداقل رساندن تخریب ساختمان های موجود شهر که اکثراً هنوز به نیمه عمر مفید خود نرسیده اند است.

با گرایش به ساخت اضافه طبقات در مقابل تخریب و نوسازی هزینه و زحمتی به شهر و شهروندان تحمیل نمی گردد همچنین فضای مازاد موردنیاز مالک با صرف حداقل هزینه و زمان ممکن خواهد شد.

انتخاب سیستم سازه سبک فولادی ال اس اف برای ساخت این طبقات:

  • مزایا و امتیازات شهرداری ها در ارائه پروانه ساخت
  • سرعت بالا در به نتیجه رسیدن پوشش های اولیه ساختمان و جلوگیری از نفوذ آب در فصول بارندگی
  • قابل چشم پوشی بودن بار طبقه جدید روی سازه قدیمی به دلیل وزن بسیار کم آن
  • و بسیاری از دیگر مزیت های غیرقابل انکار این سیستم را در پی خواهد داشت که دلایل کافی برای استفاده از آن است.

ساختمان های ویلایی

یکی از اصلی ترین کاربردهای سازه ال اس اف، تولید و اجرای اسکلت ساختمان های ویلایی به این روش است. این ساختمان ها غالباً دارای شرایط زیر هستند:

قالب کلی این ساختمان ها به صورت یک طبقه یا دوبلکس موردنظر است

در شرایطی با امکانات کم و خارج از شهرها ساخته می شود

ساخت سریع آن (با توجه به شرایط جوی مناطق ییلاقی، ساختِ با مجوز یا بدون آن ها و اشتیاق به بهره برداری هرچه زودتر) بسیار مطلوب است.

با توجه به موارد فوق انتخاب سازه سبک فولادی برای این گونه ویلاها و خانه های باغی انتخابی هوشمندانه است زیرا که زیربنای نسبتاً کم ساختمان های ویلایی برای سازندگان حرفه ای مطلوب نبوده و گاهی به صرفه تر است که مالک خود برای ساخت اقدام کند، طبیعتاً این روش به دلیل سهولت اجرا و نیز مشاوره و پشتیبانی ما در شرکت مهندسین آبدیس تا آخرین مرحله ساخت کار را برای مالک بسیار آسان و به صرفه خواهد ساخت.

درعین حال این روش به دلیل اتمام سریع و سرعت بالا در بازگشت سرمایه برای مجتمع های ویلایی و شهرک های توریستی و ساحلی و … بهینه و مقرون به صرفه است.

ساختمان های اقامت موقت

در کنار هر پروژه بزرگ در حال ساخت یا بهره برداری نیاز است که مجتمع های اقامتی برای کارکنان و کارگران آن پروژه پیش بینی شود. این ساختمان های می بایست دارای ویژگی های زیر باشند:

معماری ساده

ساخت و اجرای بسیار سریع

امکان جمع آوری و نصب مجدد در محل جدید

امکان اجرا در محل هایی با امکانات زیربنایی اندک و صعب العبور

چنین ویژگی هایی به سادگی در سیستم سازه سبک فولادی LSF قابل دستیابی است.

به این طریق می توان انواع کمپ سایت های موقت و دائم برای شرکت های نفتی و پتروشیمی، نیروگاه ها، معادن و مجتمع های بزرگی ازاین دست فراهم نمود.

همچنین ساخت سریع ساختمان های موقت برای تجهیز کارگاه های ساختمانی کوچک و بزرگ برای اقامت کارکنان یا دفاتر مدیران و مهندسان پروژه نیز با این روش بسیار مطلوب است.

انبار و سالن های صنعتی

در بیشتر فعالیت های عمرانی و صنعتی نیاز است در زمان محدود و بعضاً در موقعیت های دشوار سالن هایی با کاربری های گوناگون مانند انبار، سالن تولید، سالن های خدماتی مثل غذاخوری و آشپزخانه صنعتی، مسجد و نمازخانه و سالن اجتماعات و غیره احداث گردد.

و نیز ساختمان هایی در شرایط بحرانی مانند بیمارستان صحرایی و سوله های اسکان موقت و غیره نیز ضرورت پیدا می کند که همگی با توجه به قابلیت ها و مزایای سازه سبک فولادی (LSF) برای اجرا به این روش بسیار مطلوب و مناسب خواهد بود.

ساختمان های تجاری و خدماتی:

بسیار معمول است که در محیط های شهری و روستایی و در امتداد راه ها نیاز به ساخت ساختمان های تجاری و خدماتی وجود داشته باشد، این گونه ساختمان ها می توانند موقت یا دائمی بوده و در ابعاد و متراژهای مختلف مدنظر باشند.

کاربری این بناها به عنوان فروشگاه های بزرگ و کوچک، رستوران و تالار پذیرایی و مجتمع های بین راهی و … است.

سیستم سازه سبک فولادی ال اس اف برای ساخت این نوع از ساختمان ها که به صورت معمول یک یا دوطبقه هستند انتخابی کارآمد در جهت کاهش هزینه، صرف زمان و انرژی کمتر، بهره برداری سریع و بازدهی عالی خواهد بود.

مجتمع های گردشگری

رشد سریع صنعت توریسم و اهمیت آن در اقتصاد کشور، تقویت زیرساخت های موردنیاز این صنعت را دوچندان کرده. متأسفانه علی رغم ظرفیت بسیار بالای تمام پهنه کشور ما در جاذبه های گردشگری، زیرساخت های مناسب این بخش مانند:

  • مراکز اقامتی (اعم از هتل ها و هاستل ها، مهمان پذیرها و سوئیت های اجاره ای)
  • ساختمان های بهداشتی مانند سرویس های بهداشتی، رختکن و دوش آب شیرین در سواحل
  • فروشگاه ها و بازارچه های فروش محصولات بومی و صنایع دستی
  • کمپ سایت ها و محوطه های برپایی چادر

همچنان با کمبودهای جدی مواجه است، اینجاست که اهمیت سازه پیش ساخته lsf روشن می‌شود.

به کارگیری سیستم ساختمانی LSF با توجه به تمام ویژگی هایی که ازلحاظ سرعت اجرا و هزینه دارد می تواند به سرعت این خلأ را جبران کرده و موجب رونق صنعت گردشگری در نقاط دورافتاده تر کشور گردد.

مجتمع های گردشگری

سرویس های بهداشتی

گسترش سریع شهرها و افزایش زمانی که شهروندان در خیابان ها و فضاهای عمومی صرف می کنند، نیاز به سرویس های بهداشتی عمومی را دوچندان کرده.

در حال حاضر در بیشتر شهرها و کلان شهرهای کشور تعداد سرویس های بهداشتی در دسترس و 24 ساعته بسیار کمتر از استاندارهای جهانی است.

متولی ساخت این گونه اماکن شهرداری ها، متولیان مراکز گردشگری و مذهبی و حتی نهادهای خیریه و خیرین هستند.

استفاده از سازه ال ‎اس اف در ساخت اسکلت این بناها به دلیل سرعت دررسیدن به بهره برداری؛ کاهش هزینه ها و ساده شدن عملیات تکمیل و اجرای تأسیسات موردنیاز، بسیار گره گشا و مؤثر است. درعین حال این سیستم مقاومت بسیار خوبی در شرایط ویژه بهره برداری مکرر و متوالی این گونه اماکن پراستفاده عمومی را داراست.

ساختمان های عمومی شهری و روستایی

نیاز به ساخت و توسعه فضاهای عمومی آموزشی ، فرهنگی و بهداشتی مانند:

  • مراکز مذهبی (نمازخانه، مسجد، حسینیه و …)
  • مدارس و آموزشگاه ها
  • کتابخانه و مراکز فرهنگی
  • درمانگاه ها مراکز بهداشت شهری و روستایی

نیازی بی پایان در هر جامعه ایست و کمبود این گونه اماکن همیشه و همه جا احساس می شود.

بناهای عمومی ازاین دست توسط متولیان بخش دولتی (شهرداری؛ آموزش وپرورش؛ وزارت بهداشت؛ وزارت فرهنگ و …) ، خیرین و ارگان های مردم نهاد و مؤسسات مذهبی و فرهنگی در سراسر کشور ساخته می شود. لیکن متأسفانه معمولاً ساخت آن ها به دلایل گوناگون زمان بر بوده و بسیار دیر تکمیل شده و به بهره برداری می رسند.

زمان اندک موردنیاز برای ساخت و بهره برداری از ساختمان در سیستم ساختمانی ال اس اف موجب می گردد تأثیر منفی گذشت زمان و کهنه شدن پروژه ها که اثر نامطلوبی بر تأمین بودجه های دولتی و دلسرد شدن خیرین بخش خصوصی می گذارد، خنثی شده و متولیان این امر را برای ادامه خدمت و شروع کار جدید دلگرم و مشتاق نماید.

دیوارهای داخلی

امروزه دیگر استفاده از مصالح سنتی برای اجرای پارتیشن ها و تیغه های داخلی یک ساختمان، تنها گزینه پیش روی سازندگان نیست. استفاده از روش های خشک (درای وال) برای ساخت این دیوارها بسیار رایج شده و امکانات متنوعی را در اختیار گذاشته است.

زیرسازی مرسوم برای دیوارهای داخلی که طبعاً باربر نبوده و فقط می بایست وزن پوشش ها و بارهای مماسی احتمالی را تحمل کند، بسیار ساده و با استفاده از پروفیل های بسیار سبک و کم ضخامت سرد نورد شده به روش تولید شاخه ای صورت می پذیرد.

در چنین حالتی استفاده از پروفیل های سنگین تر LSF که برای باربری سازه ای پیش بینی شده اند، توجیه اقتصادی نداشته و ازنظر مهندسی صحیح نیست، لکن در بعضی مواقع به دلیل نیاز به دقت بالا، ضرورت پیش ساختگی و سرعت زیاد، ابعاد بزرگ دیوار، سنگین بودن مصالح پوششی موردنظر، سنگینی نسبی نصبیات مماسی روی دیوار و یا ملاحظات دیگر، استفاده از دیوار در سازه پیش ساخته LSF برای تیغه داخلی و پارتیشن مناسب ترین راه حل خواهد بود.

سازه های ترکیبی

کاربرد سازه سبک LSF در دیگر ساختارهای سازه ای و یا ترکیبی، بسیار گسترده است و مزایا متعدد ال اس اف استفاده از آن را به گزینه مطلوب تبدیل می نماید.

سازه ترکیبی با اسکلت LSF برای ساخت ساختمان های 4 و 5 طبقه، و نیز ساختمان هایی که نیاز به زیرزمین و پارکینگ دارند است. طبقاتی که ساخت آن ها با سازه ال اس اف میسر نیست.

در این ساختمان ها معمولاً اسکلت طبقه/طبقات پائین مثل زیرزمین؛ همکفِ پارکینگ و طبقات ابتدایی بیشتر از سه طبقه، با استفاده از دستگاه های سازه ای رایج فلزی یا بتنی با توجه به بار طبقات بعدی اجرا می گردد، سپس طبقات بالابر اساس سازه فولادی سبک طراحی و اجراشده، همچنین دیوارهای پیرامونی و جداکننده طبقات پایین نیز با دیوارهای LSF به صورت درای وال تکمیل می گردد.

دقت در اجرای اسکلت فلز و بتنی در این روش و بخصوص دقت در تسطیح دال بتنی و تراز بودن آن بسیار حائز اهمیت است.

در برخی از ساختمان های نیز ممکن است به دلیل شرایط خاص راه پله و یا نیاز به آسانسور، کل باکس پله تا خرپشته و اتاقک آسانسور با سازه فلزی اجرا شود.

زیر سازی نما

وزن سبک، سرعت بالای تولید و اجرا و از همه مهم تر دقت بی نظیر دیوارهای ساخته شده از مقاطع 9 و 15 سانتیمتری نورد سرد به روش CAD/CAM (نیوزلندی) استفاده از این دیوارها را برای زیرسازی نماهای خاص و خشک بسیار مناسب کرده است.

ازآنجاکه در نماهای خشک مانند سفال نما (تراکوتا)، سرامیک نما، سنگ خشک، کامپوزیت پانل ها، چوب نما (ترمو وود) و سمنت بردها، برای اتصال مستقیم مصالح یا اتصال پروفیل ها و ریل های ویژه آن ها نیاز به شاسی و زیرسازی مناسب و دقیق است و در نما همچنین می بایست فریم انتظار پنجره و دیگر بازشوها را نیز در نظر داشت، طراحی و تولید دیوارهای نما به روش ال اس اف بسیار راهگشا خواهد بود.

دقت بالای تولید و نصب به شرط اجرای مطلوب سازه اصلی و اندازه گیری دقیق پیش از طراحی، این امکان را فراهم می کند که پروفیل های مناسب عمودی و افقی در هر قسمت موردنیاز و پروفیل های پیرامونی بازشوها با دقت بالا در محل مورد نظر قرارگرفته و کار نصب نمای اصلی و اتصالات و ریل های آن را بسیار ساده، سریع و دقیق کند.

همچنین از سطح داخلی دیوارهای LSF نصب شده روی نما نیز می توان برای نصب مستقیم گچ برگ یا دیگر مصالح درای وال به منظور پوشش داخلی بنا استفاده کرد.

ضمن آنکه از فضای 9 و 15 سانتیمتری داخلی پروفیل های C شکل نیز برای نصب انواع عایق های صوتی و حرارتی استفاده می شود.

برخی عایق های حرارتی و رطوبتی (مانند بخار بندها) را نیز می توان رو سطح بیرونی شاسی LSF پیش از اجرای نمای اصلی به سادگی نصب نمود.

سوالات متداول

  1. سازه ال اس اف چیست ؟

نام کامل این سازه LIGHT STELL FRME  و به معنی سازه های سرد نورد شده می باشد . جنس این سازه ها از فولاد ( گالوانیزه ) است که علاوه بر وزن سبک ، مقاومت بسیار بالایی دارد .

  1. آیا با سازه های ال اس اف می توان هر بنایی را ساخت ؟

بله ، سیستم LSF در نوع ساختمانی هیچ محدودیتی ندارد ، شما می توانید ساختمان مسکونی ، ویلا ( تک طبقه ، دوبلکس و تریبلکس) مدرسه ، سوله ورزشی ، ورزشگاه ، سوله دامداری و مرغ داری ، سوله صنعتی ، ساختمان اداری ، مجتمع تجاری ، بانک ، رستوران ، دانشگاه ، مراکز پزشکی ( بیمارستان ، مطب و مجتمع پزشکان ) را با این سیستم اجرا کنید.

  1. آیا سازه ال اس اف از سازه بتنی و فلزی ارزان تر است ؟

بله ، LSF به دلیل استفاده از پنل های سیمانی و سازه فولادی به سرعت نصب و اجرا می شود ، ضمن این که قیمت اجرای سازه ال اس اف علاوه بر سازه باربر و سازه دور شامل پارتیشن بندی های داخلی هم می شود . همچنین نقشه سازه به صورت اماده تحویل داده می شود در نتیجه شما از تورم ناشی از بازار در امان هستید و از هزینه های گزاف و طولانی مدت نگهبان ، کارگر ، ایاب و ذهاب و خورد خوراک نیز راحت می شوید .

سازه های ال اس اف به دلیل وزن و حجم کم سازه تنها به یک الی دوبار ، نیاز به هزینه برای حمل مصالح به محل انجام پروژه دارند همچنین مصالح پر کننده ال اس اف بسیار به صرفه تر از اجرو سیمان است . پس از ساخت نیز به دلیل عایق صوتی و حرارتی بودن ، از هزینه های ناشی از گرمایش و سرمایش نیز می کاهد . همچنین در صورت نیاز به ترمیم یا تعمیر با هزینه کم و به اسانی قابل انجام است .

  1. آیا مقاومت در برابر زلزله در ساختمان برای کشور ایران به کار می اید؟

زلزله به خصوص در سال های اخیر بسیار جان مردم ایران را تهدید کرده و ما خسارت های جانی و مالی بسیاری را برای آن پرداخت کردیم ، تنها به دلیل این که خانه هایمان در برابر زلزله ایمن نبوده است و ما نیز به فکر ایمن سازی ان نبودیم . سازه های ال اس اف بهترین ومقرون به صرفه ترین روش ساخت برای حفاظت از جان عزیزانمان است.

Rate this post